StefanTallqvist

Vähintään yksi joukko-osasto on kuitenkin ruotsinkielinen:

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 luku

Yleiset säännökset

1 §

Kansalliskielet

Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi.

Ks. Suomen perustusL 731/1999 17 § ja Saamen kieliL 1086/2003 2 luku.

2 §

Lain tarkoitus

Tämän lain tarkoituksena on turvata perustuslaissa säädetty jokaisen oikeus käyttää tuomioistuimessa ja muussa viranomaisessa omaa kieltään, joko suomea tai ruotsia.

Tavoitteena on, että jokaisen oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin ja hyvään hallintoon taataan kielestä riippumatta sekä että yksilön kielelliset oikeudet toteutetaan ilman, että niihin tarvitsee erikseen vedota.

Viranomainen voi antaa parempaa kielellistä palvelua kuin tässä laissa edellytetään.

39 §

Puolustusvoimien joukko-osastot ja komentokieli

Puolustusvoimien joukko-osastojen kieli on suomi. Vähintään yksi joukko-osasto on kuitenkin ruotsinkielinen. Muita ruotsinkielisiä joukko-osastoja sekä joukkoyksikköjä samoin kuin kaksikielisiä yksikköjä voidaan tarpeen vaatiessa perustaa siten kuin puolustusvoimista annetussa lainsäädännössä säädetään.

Asevelvollisen oikeudesta tulla määrätyksi joukko-osastoon, jonka opetuskieli on hänen äidinkielensä, suomi tai ruotsi, säädetään asevelvollisuuslaissa (1438/2007). Suomen- ja ruotsinkielisen siviilipalvelusvelvollisen oikeudesta suorittaa siviilipalveluksensa äidinkielellään säädetään siviilipalveluslaissa (1446/2007). (28.12.2007/1453)

Puolustusvoimien komentokieli on suomi.

(Vähintään yksi joukko-osasto on kuitenkin ruotsinkielinen. ^)

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030423

= = =

Ja nyt tulkinoja:

Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi; Vähintään yksi joukko-osasto on kuitenkin ruotsinkielinen:

Nylands Brigad (NylBr; fi: Uudenmaan Prikaati - UudPr) är ett förband tillhörande Finlands marin och som utbildar soldater för strid i kust- och skärgårdsförhållanden. Nylands Brigad är det enda truppförbandet i Finland där utbildningen ges på svenska. Brigaden är förlagd till Dragsvik, nära Ekenäs i Raseborgs stad.

Nylands brigad följer det Nylands regementes traditioner, som i sin tur grundades av Gustav II Adolf år 1626. Regementet utmärkte sig själv vid slaget vid Siikajoki under det Finska kriget.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

J. Gagarin

On käsittämätöntä miksi Dragsvikin ainoata ruotsinkielistä varuskuntaa halutaan niin ehdoin tahdoin (ainakin nettikeskustelujen perusteella) lakkautettavan.

Pentti Järvi

Suurin osa puheenvuorolaisista ei halua mitään varuskuntaa lakkautettavan.
Vaihtoehtoina näkyy silti olleen Kontioranta tai Dragsvik. Onhan selvää, että usarilaiset ovat Kontiorannan puolella.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Wallin ei ole tehnyt muuta pahaa kuin valehdellut. Muuten hän on ajanut pontevasti RKP:n äänestäjien asiaa. Eli ihan hyvä mies puolueensa äänestäjille.

Tietenkään kielilaki ei turvaa ruotsinkielisiä varuskuntia, vaan prikaatin tasoisen joukko-osaston säilymisen Suomessa. Tämä voi toteutua ihan hyvin niin Upinniemessä kuin Dragsvikissa.

Upinniemeen sijoittaminen jopa kohottaisi Uudenmaan Prikaatin asemaa Suomen puolustamisessa. Tämä ei näitä RKP:n tulisieluja edes näytä kiinnostavan. Heitä kiinnostaa kielipolitiikka enemmän kuin maanpuolustus.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Siirryttyäni 1950 luvulla mannersuomeen Ahvenanmaalta palvelin v. 1964 sekä Dragsvikissä että Riihimäen viestissä.

Käyttäjän pekkasaarinen kuva
Pekka Saarinen

Jeps. Mutta ennen kielilain uudistusta 1990-luvulla lain vaatimus oli ruotsinkielinen joukkoyksikkö, siis joukko-osaston osa. Mutta se ei ole tässä oleellista. Isompi asia on se, että puolustusministeri valehtelee kansalle ja kiistää tehneensä töitään: http://patriootti.blogspot.com/2012/03/puolustusmi...

Käyttäjän JulesVirne kuva
Jules Lehtonen

Mielestäni Suomen kielipolitiikassa on isompiakin ongelmia kuin tämä varuskunta. Suurempi ongelma on pakkoruotsi ja suomenkielisille sälytetty velvoite palvella bättre folkia sen omalla kielellä, kun samaan aikaan rälssi pääsee kiintiöissä jonon ohi korkeakouluihin opiskelemaan ja vaatimaan sitä ruotsinkielistä palvelua, vaikka osaa täysin suomea.
Pakkoruotsi nöyryyttää aivan jokaista suomenkielistä, varuskunta on sen rinnalla mitätön kuriositeetti. Siksi persujenkin kannattaisi ennemmin keskittyä pakkoruotsin poistamiseen opintojen kaikilta asteilta ja jättää tämä varuskunta-teema jo vähemmälle huomiolle.
On tietysti ymmärrettävää, että hallituksen hortoilu asiassa halutaan hyödyntää täysimääräisesti, mutta tärkeämpää olisi vapauttaa 95 % kansasta pakkoruotsin ikeestä. Vai pitääkö se hoitaa kansalaistoiminnalla, kun mikään puolue ei siihen pysty ?

Pekka Roponen

Rutosinkielisissä tiedekunnissa ja kouluissa saa opiskella kuka tahansa äidinkielestä riippumatta. Eipäs valehdella.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Tää on nyt pinnalla, tää on just hyvä, näin suunnataan putket ... kun tässä vankkuri lähtee vyörymään, ei tiedä mihin pysähtyy.

J. Gagarin

Puntit on tasan. Pakkosuomi siis nöyryyttää ruotsinkielisiä?

Santeri Halmetoja

Kaksi joukko-osastoa voivat olla samassa varuskunnassakin kuten Someroharjulla Rovaniemellä on kaksi eri puolustushaaran joukko-osastoa: Lapin Lennosto ja Lapin Ilmatorjuntarykmentti.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Eri asia olisiko tuo sitten järkevä päätös, vaikka kielipoliittisesta syystä jotkut haluaisivat lakkauttaa nimenoman Dragsvikiä.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Onko kukaan ajatellut sitä, että Dragsvikin ympäristössä saattaa olla rannareille paremmat harjoitusalueet kuin Porkkalan ympäristössä? Porkkalahan on laivastotukikohta.

Matka Porkkalasta Syndaleniin kestää googlemapsin mukaan 1'45", sotaväen vauhdeilla pidempään. Se tarkoittaa, että harjoitusalueille ei noin vain mennäkkään. Varusmiestenkään aikaa ei pidä käyttää Sisun lavalla istumiseen.

Tarkoituksemnmukaisten harjoitusalueiden vuokraaminen ja valmistelu Porkkalan alueelta voi kestää vuosia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän ne rannikkojääkärien harjoitusalueet ole saaristossa eikä jossakin lahden poukamassa kuin Syndalenissa?

Ainakin Ruotsissa rannikkojääkärit ampuvat saaristossa. No Ruotsin rannikkojääkärit ovat eliittisotilaita toisin kuin jotkut muut.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Ja über-eliittijoukot (SEALs, Spetsnatz, Muukalaislegioonat yms) ei tarvitse kotimaisia harjoittelualueita laisinkaan. Ne on ulkoistettu sattumanvaraisiin ulkomaihin.

Sillä miten Ruotsin tai jonkun muun harjoitteluolot on järjestetty, ei ole paljoakaan yhteistä sen kanssa, miten ne Suomessa pitää ja voi järjestää.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Ei ole kukaan ajatellut vissin mitään muuta kuin että Dragsvikistä pitäisi päästä eroon -ja nimenomaan kielipoliittisistä syistä. Näistä syistä koko Wallin-jupakka alkoi, ensin vedoten hänen killan-jäsenyyteeseen; sitten kielipolitiikkaan, sitten valehteluun....

Enkä minä ole mikään Wallin-ihailija, mutta koko jupakka on saanut aivan täysin älytön mittasuhde -ja valittelijoiden perusteet ja keinot loistavat kielipolitiikaa.

Jukka Johansson

Yksi pikku juttu. Oletetaan että tulee sota. Jos näin tapahtuu, niin eikö olisi parasta, että kaikilla sotilailla olisi yhteinen kieli. Ettei sitten vaan tulisi väärinkäsityksiä sotatilanteissa.

Toimituksen poiminnat