StefanTallqvist

Yhtäkkinen jyrkkä nousu Maapallon keskilämpötilassa

  • Maapallon keskilämpötila GISS Fig. C
    Maapallon keskilämpötila GISS Fig. C

Kun jokunen päivä sitten katselin NASA:n käyrää Maapallon viime kuitten kesilämpötilasta näkyi aivan poikkeuksellinen ja jyrkkä nousu. Nousu on alkanut vuodenvaihteessa 2015…2016.

Tämä ilmiö näyttää hyvin poikkeukselliselta, ja ihmettelen miksi asiasta ei olla pidetty enemmän meteliä? Se, joka ihmetyttää on ilmiön jyrkkyys ja suuruus, kun Maan keskilämpötila muuten viimeiset 20 vuotta on muuttunut keskimäärin aika vähän!

Vaikka poikkeuksellinen ja voimakas El Nino oli odotettavissa, ei tietääkseni oltu odotettu, että sen vaikutus näkyisi globaalilla tasolla näin voimakkaasi?

Hiilidioksidi ei ainakaan ole tätä yhtäkkistä ilmiötä aiheuttanut. Mauna Loa Observatory CO2 käyrät näyttää täysin säännöllistä hidasta nousua, kuten ennenkin.

Auringon TSI tai muussa auringon aktiviteetissä ei myöskään näy mitään poikkeuksellista.

Jos valtamerten pohjassa on avautunut suuria geotermisiä lämminvesi suihkuja, niin voisiko se selittää tätä poikkeuksellisen jyrkkää lämpiämistä?

kuva 1:

http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/Fig.C.pdf

viite:

“Global Monthly Mean Surface Temperature Change” :

http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/

Figure also available as  PDF, or Postscript. Also available are tabular data.

=

Puheenvuorot:

24.12.2015 14:58 Stefan H. Tallqvist,

”El Nino” :

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208921-feliz-navidad-hyvaa-joulua-ja-el-nino

 

”Globaalin lämpötilan trendi n. 20 vuodelta” :

16.12.2015 20:19 Stefan H. Tallqvist, Ilmasto, 17 kommenttia

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208524-globaalin-lampotilan-trendi-n-20-vuodelta

”Viivan kulmakerroin on 0.0142, eli se esittää globaalista lämpölämpötilaa joka nousee noin 0.14 astetta kymmenessä vuodessa!”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuli blogistasi mieleen tämä elokuva ja nopeat muutokset maapallolla
https://www.youtube.com/watch?v=Cs56_GqTyIQ

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Auringostahan lähtee miljoonia kilometrejä pitkiä lieskoja joka suuntaan koko ajan. Voisiko olla mahdollista että erityisen pitkä lieska olisi tällä kertaa suuntautunut suoraan maata kohti?

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Moll:
Auringon koronan massapurkauksia on aina ollut, eikä niissäkään mitään selvää muutosta olla havaittu:

Koronan massapurkaukset :
http://ilmatieteenlaitos.fi/roihut-ja-massapurkaukset

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Mikä on se tekijä X, joka aiheuttaa piikkejä aika ajoin? Piikit eivät esiinny aivan tasavälein, joten kyse ei ole esim. vuosittaisista vaihteluista. Ehdottamasi merenalainen vulkanismi vaikuttaa lupaavalta.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Tämä seuraava on päivän uutinen, ilmastonmuutoksessa pitää ottaa huomioon geotermisiä lämpölähteitä syvällä merenpinnan alapuolella!
=

https://www.tcd.ie/news_events/articles/ancient-de...

Ancient, Deep-Earth Heat Sources Cause Greenland’s Ice Sheet to Melt FasterMelting rates below ice sheets are small, relative to those at the surface, but they disproportionally influence ice transport toward the ocean

4 April 2016
New research conducted by an international team of geoscientists has indicated that ancient heat sources in the Earth’s crust are responsible for making Greenland’s ice sheet melt and flow faster.
The team has, for the first time, proved that processes deep in Earth’s mantle are coupled with the flow dynamics and subglacial hydrology of large ice sheets.
Critically, the finding confirms that climate change assessments based on ice sheet movement must take into account the possibility that important factors may be at work miles below the surface.

Seppo Hildén

Käytännössähän maapallon suuria lämmönlähteitä on kaksi, aurinko ja maapallon sisus.

Maankuoren läpi tulevat merenalaiset lämpöpäästöt voivat olla hyvinkin syynä tähän kohonneeseen keskilämpötilaan.

Täytyy toivoa, että maankuori ei suuremmin ala repeilemään tai tulee aika helvetillinen lähtö ihmiskunnalle.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Vaikea kuvitella että maapallon ydin itsessään lämpenisi, se että sieltä "vuotaisi" lämpöä pinnalle voisi olla kai mahdollista.
muutamia ajatuksia.
- "Neutrinos have mutated" (Elokuvasta: 2012)

- Ihmiskunta on pumpannut maankuoresta liikaa öljyä joka toimii voiteluaineena mannerlaattojen liikkeeseen ja öljyn puute synnyttää kitkaa.

- Napajäät ovat oleet pienimmät mitätussa historiassa, joten ne eivät ole imeneet samalla tavalla energiaa ilmakehästä, kuten aikaisemmin.

EDIT:
- Suunnitelmallinen ilmaston muuttaminen (Lentokoneiden Chemtrailit)

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Dr Vaughan said: “This study demonstrates an unexpected link between hotspot history and ice sheet behaviour." (aikaisempi viitteeni)

Ei asia koske Maapallon ydintä, vaan maankuoren alla olevaa kuumaa ja juoksevaa laavakerrosta! Merten pohjassa esiintyy ”hotspots”;

“Mid Atlantic Ridge” ulottuu lähes pohjoisnavasta etelänapaan, ja pitkin sitä esiintyy reikiä jotka savuttavat kuumaa vettä maan uumaista. Vasta viime aikoina on havaittu, että näitä kuumia lähteitä on valtameren pohjassa runsaasti; myös Tyynessä valtameressä. Vesi on ensin painunut alas syviin reikiin ja koloihin, lämmennyt, ja nousee ylös sieltä kuumissa pisteissä, joissa veden lämpötila saattaa olla jopa 700 astetta lämmintä.

Aikaisempi väite on ollut, että ne (hotspots) eivät pysty lämmittämään valtamerta, mutta tämä käsitys on nyt muuttumassa.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

PS:
Vuonna 2009 tunnettiin noin 500 aluetta, joissa esiintyy kuumia suihkuttajia ”active submarine hydrothermal vent fields”.

kartta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrothermal_vent#/m...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mielenkiintoinen aihe !

Nuo hotspotit tuottavat aiis niin paljon lämpöä, että lämmöntuotto vaikuttaa kokonaislämpötilaan. Voiko myös ajatella, että hotspoteilla olisi vaikutusta myös merivirtoihin ?

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Veikkaan että tuollaisen nopean lämmön nousun syy on kansalaisten totaalinen kuumeneminen hallituksen pakkotoimenpiteiden vuoksi. Panamapaljastus näkyy tilastoissa vasta toukokuussa, ja tuleekin iso piikki ;D

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kun tsekkaat aikajanaa muutamasata miljoonaa vuotta taaksepäin, kyse on marginaalisesta muutoksesta. Ei pörssejäkään seurata päivä- tai tuntikohtaisesti, jos haluaa saada selvyyden isommasta syklistä.

Toimituksen poiminnat