StefanTallqvist

Vapaa tiedetoimittaja ja tosiasiat

  • El Nino ja lämpimän meriveden pääalue
    El Nino ja lämpimän meriveden pääalue
  • Vastaava valtameren pohjan kuumia lähteitä
    Vastaava valtameren pohjan kuumia lähteitä

 

Monen vuoden takaa tunnen Hannu T:n ristiretkiä niitä ”uskovia” vastaan jotka eivät ymmärrä ilmastoon ja sen muutokseen liittyviä tieteellisiä faktoja.  Lukuisissa asioissa olen hänen kanssa samaa mieltä.

Mutta Hannu on äkkipikainen ja on äskettäin poistanut kirjoituksiani, mm. koskien globaalista pintalämpötilaa, erikoisesti NASA GISS tietoja, joita Hannun mukaan on peukaloitu (James Hansen) mikäli ne eivät osoita lämpenemistä.

Mutta GISS käyrä, jonka puheenvuorossa ” Yhtäkkinen jyrkkä nousu Maapallon keskilämpötilassa ” (6.4.2016 09:57 Stefan H. Tallqvist Ilmasto) esitin, ei ollut viimeiset 20 vuotta osoittanut muuta lämpenemistä, kun hyvin pientä pitkäaikaista nousutrendiä! Käyrä esittää globaalista lämpölämpötilaa joka nousee noin 0.14 astetta kymmenessä vuodessa!”

Siis käyrää tuskin on peukaloitu.

Täysin eri käsityksen on saanut median yleisölle jaetussa tiedonannossa, joissa yleensä mainitaan subjektiivisia muutokseen (lämpötilan nousuun uskovien) urbaanimyyttejä. Olisi paikallaan, että Hannu lukisi koko kirjoitukseni, ennen kun kommentoi, ja vieläpä sitten poistaa minun kommentteja!

 

Käyrä ”Maapallon keskilämpötila GISS Fig. C” puheenvuorossa:

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214940-yhtakkinen-jyrkka-nousu-maapallon-keskilampotilassa

näyttää kuitenkin HARVINAISEN POIKKEAVAN ja NOPEASTI NOUSEVAN globaalin lämpötilan vuoden 2016 alusta lähtien.

Mitään erikoista muutosta atmosfäärissä tai auringon toiminnassa en pysynyt löytämään, joka olisi selittänyt tätä yhtäkkistä ilmiöttä. Hiilidioksidin supernopea vaikutus tähän yhtäkkiseen nousuun on pois suljettu.

 

Vuoden 2015 loppupuolella oli kyllä esiintynyt voimakas El Nino, joka oli aikaansaanut lämpimästä pintavedestä nousevia ilmanvirtauksia.

Muta mistä se El Nino sitten johtuu? Mainitussa Puheenvuorossani 6.4.2016 on joitakin selostuksia.

Mainitsikin myös uuden kansainvälisen julkaisun, jossa muistutetaan siitä, että valtamerten alaiset kuumat pisteet ja kuuman veden lähteet olisi huomioita ilmastonmuutoksessa!

 

4 April 2016: “Ancient, Deep-Earth Heat Sources…”

“Critically, the finding confirms that climate change assessments based on ice sheet movement must take into account the possibility that important factors may be at work miles below the surface.

https://www.tcd.ie/news_events/articles/ancient-deep-earth-heat-sources-cause-greenland-s-ice-sheet-to-melt-faster/6611#.V0boQ49OK71

 

Lisäsin myös kartan näistä kuumista merenalaista kentistä ja lähteistä (edellisetä puheenvurosta):

Vuonna 2009 tunnettiin noin 500 aluetta, joissa esiintyy kuumia suihkuttajia ”active submarine hydrothermal vent fields”.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrothermal_vent#/media/File:Distribution_of_hydrothermal_vent_fields.png

=

Jos siis oletan, että nämä lämpimät El Nino pintavedet voisivat olla yhteydessä kuumiin valtamerten pohjissa esiintyviin kohtiin, niin asia ei ole pois suljettavissa.

Kuvissa 1 ja 2 näkyy kartta El Nino kuuman veden alueesta ja vastaavasta valtamerten kuumien suihkuttajien esiintymisalueesta, kuten ”Galapagos Rift”

 

Huomaamme myös, että alun perin 6.4.2016 näyttämäni NASA/GISS kuvan voimakas nousu on jo kääntynyt laskuun:

“Global Monthly Mean Surface Temperature Change”:

http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/Fig.C.gif

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Hannu Tanskanen

Pyydän anteeksi, ystäväni Stefan, en poistanut vain sinun kommenttiasi, vaan koko ketjun, kun sain ylläpidolta varoituksen asiattomasta kommentistani koskien erästä kommentoijaa.

Sinun kommenttejasi olen aina pitänyt arvossa ja tieteellisesti perusteltuina aivan huolimatta siitä olemmeko samaa tai eri mieltä. Se juuri oikeassa tieteessä on hienoa, ettei juututa omaa uskomusta vahvistaviin tietoihin vaan annetaan puheenvuoro myös epäilijöille, jotka kautta aikain ovat eniten edistäneet tietouttamme.

Tervetuloa uusiin blogeihini, en taatusti poista kirjotuksiasi.

Toimituksen poiminnat