StefanTallqvist

Kiinalainen SETI-tutkimus alkaa

  • FAST  1
    FAST 1
  • FAST 2
    FAST 2
  • FAST 3
    FAST 3

Kiinassa on valmistumassa maailman suurin radioteleskooppi, FAST. Se on halkaisijaltaan 500 m parabeli, siis suurempi kun Arecibon peli jonka halkaisija on 300m.

500 m parabeliantennin gain (vahvistus) voisi olla 1 GHz taajudella 72 dB. Metsähovin mikroaaltopeilin vastaava teoreettinen gain olisi noin 41 dB. Ero vahvistuksessa on noin 30 dB, siis tuhat kertainen!

Kiinan tureimmassa uutisissa mainintaan että käyttötarkoitus on ”Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI). Tietenkin kaikki radioastronomia tulee kyseeseen, kuten pulsarit.

Valtavia määriä terästä on mennyt tähän rakennustyöhön; kuulemma enemmän kun Kiinan suurimpaan stadionrakenuukseen.

Uusimpien kuvien mukaan koko antennin pinta on jo valmis.

”The 500m aperture telescope under construction. China is building the world’s largest radio telescope with a 500m aperture in a project that demonstrates the country’s growing scientific ambitions.

Decades of high-powered growth have given China the means to invest in “prestige” sciences such as astronomy that are normally out of the reach of all but the richest nations.

When it's finished, the Five-hundred-meter-Aperture Spherical radio Telescope (FAST) dish's diameter will surpass the current record holder, the Arecibo Observatory in Puerto Rico, by 200 meters ”

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Five_hundred_meter_Aperture_Spherical_Telescope

http://www.dailymail.co.uk/news/peoplesdaily/article-3177487/China-building-world-s-biggest-radio-telescope-s-equivalent-30-football-pitches-listen-UNIVERSE.html

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Hannu Tanskanen

Miksi oletetaan Maan ulkopuolisen elämän käyttävän radioviestintää? Jospa neutriinoja tai jotain meille vielä tuntematonta?

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Upea on kerrassaan tämä uusi ja mahtava havainnoinlaite! Mutta jos sillä etsitään avaruudesta älyllistä elämää, niin sitäpä ei kyllä löydy. Haaskuuseen mennee koko hieno värkki.

Perusteet: Me olemme maailmankaikkeuden ainoa älykäs laji, so. olemme paljon enemmän älyllisesti kuin muut eläimet. Maailmankaikkeus myös liene täynnä esim. alkeellista elämää, ehkä delfiinejäkin. Mutta näin älykäs kuin me, sen todennäköisyys on matemaattisesti ja huikeisiin sattumiin perustuviin laskelmiin nähden aivan mahdoton ilmiö.

Meillä vaan on täällä T O D E L L A hyvin kaikki tekijät natsanneet, ja siksipä juuri käymme esim. näitä keskusteluja. Hmmm. Saattaa se kiinan peili hyvinkin napata heijastukaiun esim. Tauno Palon elokuvasta "Menneisyyden varjo", Alfa Centauri Been planeetan pinnasta heijastuneena. Elokuvasta joka lähetettiin 6,6 vuotta sitten sadannen kerran uusintana ;D

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Lyökö tämä maanpäällinen teleskooppi "laudalta "
tuolla ylhäällä kiertävät teleskoopit ?
https://www.google.fi/search?q=telescope+in+space&...

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Hannu; Uskoisin että radioaaltoja käyttäviä sivilisaatioita oli se vanha historiallinen oletus. Mutta ovathan radioaallot kovin hitaita jos kyseessä on kosmisia etäisyyksiä planeettakunnan ulkopuolelle.

Kyllä nykyiset SETI tutkijat harkitsevat suuria määriä muunlaisia kommunikaatiomahdollisuuksia.

Minä olettaisin että käytetty menetelmä riippuu asianomaisen sivilisaation kehitystasosta ja siitä etäisyydessä jota halutaan peittää.
Menetelmä jota käytetään tietyn tähtijärjestelmän sisällä ei olisi käyttökelpoinen galaksin ulkopuolelle.

Neutriinot ei nykykäsityksen mukaan liiku valoa nopeammin. Mutta täysin massattomien hiukkasten suurinta nopeutta ei rajoita mikään teoria, mikäli ne alun perin liikkuvat yli valon nopeudella. (tachyons)

”Nevertheless, in modern physics the term "tachyon" often refers to imaginary mass fields rather than to faster than light particles. Such fields have come to play a very important role in modern physics.”

Kaikkein nopein kosminen viestintä tapahtuu ilma viivettä.

”Tavalalliseti luotettava lähteeni 1930-luvulta” (U-teksti) selostaa koko joukon avaruudessa käytössä olevia viesintämenetelmiä. Paikallisessa tähtien välisessä liikenteessä käytetään sopiviin paikkoihin avaruuteen sijoitettuja ”releasemia”, jotka vastaanottavat viestejä ja automaattisesti suuntavat ne edelleen muihin asutettuihin tähtijärjestelmiin.”

Linnunradan ulkopuolisten TV lähetysten vastaanottoon käytetään valtavia lasimaisia kiteitä. Lasimaisia kiteitä käytetään myös hiukkasfysiikassa ilmaisimina.

Kosminen internet on myös olemassa, ja siinä käytetään henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja laitteita. (U-teksti)

Aika kattava katsaus pienistä vihreistä miehistä, jotka lähettävät pulsseja radioteitse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Little_green_men

”In 1967, Jocelyn Bell Burnell and Antony Hewish of the University of Cambridge, UK dubbed the first discovered pulsar LGM-1 for "little green men" because the regular oscillations of its signal suggested a possible intelligent origin. Its designation was later changed to CP 1919, and is now known as PSR B1919+21.”
=

Seppo-Juha. Kyllä avaruuteen sijoitetuilla laitteilla on havaintoja ajatellen parempia edellytyksiä kun Maan päällisillä. Mutta yhdessä ne mahdollistava hyvin erityppisiä havaintoja erilaisilla aallonpituuksilla ja energioilla.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Älähän Jari kehuskele meikäläisten älystä. Toivottavasti eivät lue näitä juttuja. Ja siksi toiseksi niiden olemassolo on yhtä todennäköistä kuin meikäläistenkin syntyminen.

Toivotaan kiinalaisille onnea!

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Heh ;D Tälläisen älypään kuin ihmisen todennäköisyys mualla on vain lähes nolla pilkku nolla. Meillä täällä on osunut kohdalleen noin 7001 biljoonaa onnenkantamoista, että olemme tässä näin ja nyt, ja voimme asiaa pähkäillä.

Ei se viellä riitä mihinkään älypäihin, että jos planeettoja onkin taivahalla aivan huru mykke. On aivan jäätävä määrä muita tekijöitä mm. aurinkokuntien esihistorialliselta ajalta kemioineen, aurinkuntien planeettojen kehittyminen oikeille radoille, ja niiden metallipitoisuuksien hajonta ynnä muu kemia.

On viellä täysin epäselvää miten syntyy elämäilmiö, syntyykö se edes kovin helposti. Jos syntyykin, niin tarvittaneen miljardien vuosien laboratorio, joka voi kuitenkin sitten synnyttää kaikkea muuta kuin älyä. Vaikka helvetin kovia uimareita, tai kerrostalon kokoisia pierijöitä.

Kaiken päälle tarvitaan siellä elämäplaneetalla runsaasti hyvää tuuria, jotta ehkä sitten lopulta syntyisi luonnollinen tietokone, joka ymmärtää sitä luontoa joka sen "teki".

Me täällä itse kutsutaan sellaista ihmettä ihmiseksi. Kun pitäisi kutsua suurimmaksi ihmeeksi, ja lopettaa välittömästi kaikenlainen hölmöily. Ihmistä pitää vaalia kuin arvokkainta asiaa ikinä vain voi vaalia, mitä missääm on ;D

Hannu Tanskanen

Niin, neutriinoilla todellakin on massa, vaikka vähäinen, eli ne eivät voi kulkea valoa nopeammin. Tuon totesivat McDonalds et all Sudburyn neutriinoilmaisimella (SNO), niitä tosin on eniten fotonien jälkeen. Mutta, ovatko takyonit todellisia, onko niitä havaittu vai ovatko vain teoriaa, kuten magneettiset monopolit? Ja Einstein ei kiellä valoa nopeampaa liikettä, mutta informaatiota ei voida välittää sitä nopeammin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Blogissa väörä otsikko.

What will the telescope do?

Survey neutral hydrogen in distant galaxies and detect faint pulsars (highly magnetised balls of neutrons)
More than 2,000 pulsars so far said to have been detected
Improve the chances of detecting low frequency gravitational waves
Help in the search for extraterrestrial life

Sources: Xinhua, South China Morning Post

Toimituksen poiminnat