StefanTallqvist

Syntyjä syviä, asioita ainoisia

Hieman runollinen otsikko on paikallaan. Aion yrittää kertoa, millainen maailmakaikkeus oli ennen, ennen kun aika-avaruus syntyi.

En ainakaan minä voi ajatella muuta, kun että avaruus oli ääretön; se oli kolmiulotteinen. Vain kolme avaruusdimensiota voidaan sijoittaa niin että ne ovat riippumattomia ulottuvuuksia. Suuressa skaalassa tämä avaruus oli euklidinen avaruus, ns. litteä ”flat” avaruus ilman kaarevuutta. Mitään avaruuden kaarevuutta ei suuressa skaalassa ollut, koska tämä ääretön avaruus oli lähes tyhjä. Emme voi ajatella, että tällaisella avaruudella olisi missään mikään raja, vaan se on oltava rajaton tai ääretön.

Mutta avaruus ei alkutilanteessa ollut aivan tyhjä. Vaan siinä oli yksi suunnattoman suuri massa; niin suuri että tämän massan pinnalla aikaa ei ollut olemassa. Suuren massan pinnalla aika hidastuu, ja tämä alkumassa oli siis rajatapaus. Tämä alkumassa oli muodoltaan elliptinen levy. U-teksti antaa tälle protomassalle dimensiot: ellipsin suurimman akselin pituus on 7, ja pienempi kohtisuora akseli 6.

UB (119.3) 11:2.2 … Se on selvästi elliptinen siten, että sen halkaisija pohjoisesta etelään on yhden kuudenneksen pitempi kuin idästä länteen. Keskussaari on selvästi litteä, ja etäisyys yläpinnalta alapinnalle on kymmenesosa itä–länsi-suuntaisesta halkaisijasta.

Koko muu kaikkeus on kaareva tämän kerskumassaan ympäri samassa suhteessa (6 ja 7).; niin kauas, kun sen gravitaatio tuntuu.  Tämä elliptinen muoto (sen akselit) määrää absoluuttiset suunnat avaruudessa.  Se antaa myös avaruudelle hyperbolisen avaruuskaarevuuden; joka on negatiivinen. (Pallomaisen avaruuden kaarevuus olisi positiivinen)

Teoreetikot ovat tutkineet linnunratojen keskustojen muotoja, ja päätyneet siihen, että niistä usein muodostuu pannukakun muotoisia massoja (ns. protogalactic disk).

Nämä edellytykset antavat mahdollisuuden ikuiseksesi stabiiliin kasvavaan maailmankaikkeuteen keskuksen ympäri, jota sanomme aika-avaruudeksi. Keskuksesta alkaa hallitulla tavalla muodostua sitä kiertäviä vyöhykkeitä, johon galaksit vähitellen tiivistyvät alkeishiukkasten muodostamista massoista.

Tämä kaikkeuden keskus käy U-tekstissä mm. nimellä ”center of all things”. Meistä nähtynä keskus sijaitsee kaukana, lähes samaan suuntaan, kun linnunratasysteemin keskus.

Mainittujen alkuperäisten oletusten lisäksi meidän on oletettava, että syntyi äärettömän avaruuden potentiaalista mahdollisuuksista tietoinen halu suunnitella kaikkeutta, sen keskustaa ja sen kehitystä.

Huomattavasi yksityiskohtaisempi jatkoselostus löytyy Urantia-tekstistä, mutta pyrkimykseni oli kuvata aivan ensimmäisiä lähtökohtia ikuiselle kehittyvälle maailmankaikkeudelle.

Viitteitä:

Onko Suuren attraktorin paikka Maailmankaikkeuden keskipiste, 3.1.2014 19:37 Stefan H. Tallqvist:

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/157597-onko-suuren-attraktorin-paikka-maailmankaikkeuden-keskipiste

 

Aika-avaruuden monet ulottuvuudet, 5.1.2012 17:12 Stefan H. Tallqvist:

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93217-aika-avaruuden-monet-ulottuvuudet

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat