StefanTallqvist

Ahvenenmaan laajat kansainväliset sopimukset

 

Seuraava teksti löytyy pääpirteittäin viitteenä kommentissani Jussi Niinistölle, ”Pallo on Ahvenanmaalla”, 1.10.2015 08:36, Jussi Niinistö.

Olen seurannut viimeaikaisia keskusteluja mielenkiinnolla. Useimmat sopimukset sekä uusimmat sopimukset löytynevät viitteinä täältä. Jonkin verran minä keskustelen vieläkin Ahvenanmaalla asuvien tuttavien kanssa siitä, kun asuin Ahvenanmaalla 1950 luvulla.

”Ahvenanmaan demilitarisointi johtanut maakunnan kukoistukseen”

4.9.2015 12:28 Stefan H. Tallqvist Ahvenanmaa

Suomen 19 maakunnasta vain Ahvenanmaan autonomisella maakunnalla on vaaleilla valittu maakuntaneuvosto.

Vanha koulukaverini Maarianhaminassa 1950 luvulta kirjoittaa tänään (perjantaina 4 syyskuuta 2015) HBL lehdessä Ahvenanmaan demilitarisoinnista ja sen positiivista vaikutuksista. Jerker Örjans on mm kirjoittanut kirjan Ahvenanmaan laivarakennuksen historiasta ja ollut kiinnostunut Maarianhaminan historiasta yleensä.

Jerker on mm todennut että joukko Maarianhaminan rakennuksista on rakentanut paluumuuttajia Yhdysvalloista. Niin oli asian laita myös sen talon suhteen jossa minä asuin; puurakennuksen paikalla on nykyään Hotell Savoy.

Kirjoituksessaan (HBL) "Demilitariseringen är det viktigaste" Jerker toteaa että Ahvenanmaan demilitarisoinnin (Geneve 1921) ja Krimin sodan (1855) jälkeen sen ajan laivastotukikohdat ovat jatkaneet pitkään sotilasalueina, eivätkä siis ole kehittyneet hallinnollisesti ja taloudellisesti kuten Ahvenanmaa.

Ahvenanmaan Bomarsund oli yksi Venäjän neljästä suuresta Eurooppalaisista laivastotukikohdista. Se tuhottiin Krimin sodan aikana. Mutta se jälleenrakennettiin ja siitä tuli taas laivaston yleisölle kielletty tukikohta.

Nämä muut Venäjän militäärialueet olivat Sveaborg, Kronstadt ja Sevastopol. Vertailemalla näitten neljän sotilasalueitten kehitystä voimme ehkä tehdä johtopäätöksiä militarisoinnin vaikutuksesta.

Se oli Venäläisiä sotilaita, niitten perheitä ja jälkeläisiä jotka dominoivat Sevastopolin kaupunkia kun Krimin niemimaa liitettiin Venäjään vuonna 2014.

Jerker toteaa lopuksi että tuskin mikään päätös Ahvenanmaan historiassa on ollut niin tärkeä vaikutuksiltaan kun demilitarisointipäätös 30 maaliskuuta 1856.

Kansainliitto (Société des Nations, League of Nations) Genevessä sinetöi asian vuonna 1921, ehdolla että Ahvenanmaalaiset saavat säilyttää kielensä ja kulttuurinsa.

Viite: Conference Relating to the Non-fortification and Neutralization of the Åland Islands (1921 : Geneva).

"The League of Nations granted Finland sovereignty over Åland in 1921. Finland was placed under an obligation to guarantee to the population of the islands their Swedish culture, language, local customs and the system of self-government. Åland had become demilitarised as a result of the peace negotiations in Paris in 1856 after the Crimean War. When the sovereignty issue was solved by the League of Nations in 1921, the demilitarisation of 1856 was confirmed. The convention also neutralised Åland. The demilitarisation was confirmed in the 1947 Paris Peace Treaty.

The Autonomy Act of 1920 has been completely revised twice, in 1951 and 1993."

=

 

“Ahvenanmaan demilitarisointi johtanut maakunnan kukoistukseen”

4.9.2015 12:28 Stefan H. Tallqvist,  Ahvenanmaa

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201651-ahvenanmaan-demilitarisointi-johtanut-maakunnan-kukoistukseen

=

Russia is not a party to the 1921 convention, but the 1940 Moscow Treaty on the Åland Islands and the 1947 Paris Peace Treaty contain provisions on the demilitarisation of Åland. Neutralisation is not mentioned, however.

https://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_%C3%85land

=

Pariisi 1947:

The Paris Peace Treaties were signed on 10 February 1947, as the outcome of the Paris Peace Conference, held from 29 July to 15 October 1946. The victorious wartime Allied powers (principally the United States, Soviet Union, United Kingdom, and France) negotiated the details of peace treaties with minor Axis powers, namely Italy (though it was considered a major Axis Power), Romania, Hungary, Bulgaria, and Finland, following the end of World War II in 1945.

The treaties allowed Italy, Romania, Hungary, Bulgaria, and Finland to resume their responsibilities as sovereign states in international affairs and to qualify for membership in the United Nations. …

https://en.wikipedia.org/wiki/Paris_Peace_Treaties,_1947

=

http://www.formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=49889&contentlan=2&culture=en-US

 

“The special status of the Åland Islands”

The self-governing province of the Åland Islands lies off the southwest coast of Finland. Åland is an autonomous, demilitarised, Swedish-speaking region of Finland. Åland consists of more than 6,700 islands, but the current population of 28,000 live on only 65 islands. Over 40 per cent of the inhabitants live in the only town, Mariehamn, which is one of Åland’s 16 municipalities.

Åland in brief

Åland Islands' demilitarisation

History of Ålands autonomy

Parliament of the Åland Islands

Right of Domicile in the Åland islands

Language rules in the Ålands islands

The special status on the Åland islands in the EU

Contact Group between the Government of Åland and the Ministry for Foreign Affairs

Viite:

http://www.formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=49889&contentlan=2&culture=en-US

=

Language issues (6 L)

The official language is defined as Swedish, in contrast to the mainland, where both Finnish and Swedish are defined as official languages of the state.

Finnish citizens have the right to speak Finnish in matters directly concerning them.

https://en.wikipedia.org/wiki/Constitution_of_%C3%85land

=

Ahvenanmaalla on siis aivan uusia sopimuksia EU:n kanssa! Minulla on myös sellainen muisto, että olisin kuullut että ex presidenttimme Halonen miettii uutta sopimustekstiä Ahvenanmaan kanssa:

Presidentti Halonen Ahvenanmaalla, maaliskuu 31, 2016

Presidentti Halonen osallistui Ahvenanmaan rauhaninstituutin (Ålands fredsinstitut) järjestämään seminaariin 30. maaliskuuta. Samana päivänä vietetään myös Ahvenanmaan demilitarisoinnin juhlapäivää. Toista kertaa järjestetyn seminaarin teemana oli kestävä rauha Itämeren alueella. Tapahtuma järjestettiin Kastelholmin linnassa. Paneelikeskusteluun osallistuivat Presidentti Halosen lisäksi Pekka Haavisto, Lena Ek, Said Mahmoudi, Hanna Ojanen ja Sia Spiliopoulou Åkermark. Presidentti Halonen osallistuu aktiivisesti Itämeren alueen kehittämiseen ja Ahvenanmaa-komitean puheenjohtajana on […]

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Demilitarisoinnilla, aseettomuudella ei ole ollut mitään osaa Ahvenanmaan kukoistukseen.
Maakunnan menestykseen on vaikuttanut oikeus määrätä omista asioista, itsehallinto ja valtakuntamme parhaat merimiehet.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

=
En olisi aivan samaa mieltä. Jos sotilaat dominoivat hallintoa, sen kehitys on taattusi erilainen, kun demokraattisen edustuksellisen siviilihallinnon.

Nykyään Ahvenanmaalaiset maksavat samaa veroa valtiolle, kun muu Suomi! Ahvenanmaalaisilla ei ole oikeus omaan verotukseen.

Mutta sopimuksen mukaan mannersuomi olisi velvollinen korvaamaan asiaa kerran vuodessa. Perusuomalaiset katsoivat kuitenkin tänä vuonna, että mitään korvausta ei kannata antaa, koska Ahvenanmaalaiset tulevat muutenkin toimeen?

Tässä on asia, joka vaatii uudistusta!

Joillekin Ahvenanmaan kielellinen oikeus ruotisin kieleen, joka on selvästi mainittu kansainvälisissä sopimuksissa, on silmätikku; kuten persujen fennomaaneille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Joillekin Ahvenanmaan kielellinen oikeus ruotisin kieleen, joka on selvästi mainittu kansainvälisissä sopimuksissa, on silmätikku"

Mitä tarkoitat, onko joku poistamassa oikeutta omaan äidinkieleen?

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho

Höpö höpö. Ahvenanmaa saa ylivoimaisesti eniten valtion tukia kaikista maakunnista, vaikka maakunta on maamme vaurain muutenkin.
Hyvin muistamme takavuosilta, kun Viking Line uhkasi liputtaa laivansa Ruotsiin, jos ei saa satojen miljoonien varustamotukia. Kiristys kannatti ja valtio maksoi tuet, jotka sitten saman tien jaettiin osinkoina varustamon omistajille!
Ahvenanmaa voisi hyvin olla itsenäinen valtio - suomalaiset antaisivat itsenäisyyden ilomielin. Mutta eihän lihova käenpoika pesästä lähde...

Toimituksen poiminnat