StefanTallqvist

Paavi Ruotsissa

 

Paavi Ruotsissa

on ollut mediassa esillä alkuviikosta lähtien. En aio kommentoida Martin Lutherin ja Paavin suhteita, koska paljon parempia asiantuntijoita varmaan löytyy.

Mutta ensimmäinen pidempi ulkomaanmatkani suuntasin Roomaa ja Pompeijiin 1960 luvulla. Jo kauan sitten totesin, että Paavi suhtautuu myötämieliset Ruotsalaisiin. Paaveilla on tiedossa katolisen kansan ihmisten huomattava taikausko, usko uskonnollisiin ihmeisiin, kuten esim. neitsyt Marian ihmeparannuksiin ja näköihin. Ehkä Paavi pitää Ruotsalaisia tässä suhteessa sivistyneempänä.

Roomassa minua kiinnosti ruotsin kansalaisen Friedrich Jürgenson, joka oli kirjoittanut kirjoja merkillisitä ääni-ilmiöistä. F.J. oli saanut ensimmäisenä luvan Paavilta tutkia Pietarin kirkon alta löytyneitä tiloja. Myöhemmin Jürgenson maalasi Paavin muotokuvaa ja esitteli näitä ääni-ilmiöitä Paaville.

Näistä teoista Jürgenson sai vastaanottaa huomattavan kunniamerkin Paavilta. Kerron näistä asioista tarkemmin esim. seuraavissa puheenvuoroissa:

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/107702-monesta-asiasta-kiinnostunut-paavi-pope-paul-vi-ja-ruotsalainen-j%C3%BCrgenson

”Monesta asiasta kiinnostunut Paavi Pope Paul VI ja Ruotsalainen Jürgenson” , 4.6.2012 14:15 Stefan H. Tallqvist, Kulttuuri. 13 kommenttia,  Kuva Jürgensonista kun hän saa mitalin Paavilta, Expressen 28 maj 1978:

http://www.kotiportaali.fi/adslfor/jyrge.jpg

=

”Pietarin-kirkko Paavi Paavali VI ja minun kertomukseni sieltä”, 14.2.2013 12:02 Stefan H. Tallqvist:

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/132768-pietarin-kirkko-paavi-paavali-vi-ja-minun-kertomukseni-sielta

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho

...vai "suhtautuu paavi myötämielisesti ruotsalaisiin"? (ruotsalaiset muuten kirjoitetaan pienellä)

Keneen paavi sitten EI suhtaudu myötämielisesti?

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Olisi minun puheenvuorossani ollut mielenkiintoisimpia aiheita, kun ne joita otit esille, Hannu. Jos haluan korostaa sanaa Ruotsalaisia, niin minusta se on sallittu, kirjailijan vapaudella. En ole enää koulussa, jossa minulla aina oli ehdot Suomen kielessä.

Paavi suhtautuu varmaan myötämielisesti kaikkiin eläviin olentoihin, esikuvansa nimen perusteella.

Seuraavat teokset eivätkä niitten kirjoittajat, ole ”erityisemmin Paavin suosiossa”:

Index librorum prohibitorum (latinaa, suom. Kiellettyjen kirjojen luettelo) oli luettelo niistä julkaisuista, jotka katolinen kirkko sensuroi, koska katsoi niiden olevan vaaraksi itselleen tai jäsentensä uskolle.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Index_librorum_prohi...

Toimituksen poiminnat