StefanTallqvist

Aleksanteri Suuren aarre ja häät Susan kaupungissa

  • Ur ja Susa y.m.
    Ur ja Susa y.m.

 

D.T. Pots lähetti minulle seuraavan rapotin Academia.edu sarjassa, koskien Susa kaupungin valloitusta ja historiaa:

D.T. Potts just uploaded a paper to Academia.edu (San Francisco, CA). New York University, Institute for the Study of the Ancient World, Faculty Mem... Potts 2016 - Spring, 316 B.C.: The siege of Susa. In: M. Hessari, ed. Volume in Honour of Mir Abedin Kaboli.pdf

(M. Hessari on Iranilainen arkeologi. D.T. Potts mainitaan esim. wikipedia kirjoituksessa):

=

https://en.wikipedia.org/wiki/Elam

The great ancient geographer Ptolemy was the earliest to call the area Susiana, referring to the country around Susa.

Another ancient geographer, Strabo, viewed Elam and Susiana as two different geographical regions. He referred to Elam ("land of the Elymaei") as primarily the highland area of Khuzestan.[8]

Thus, throughout history, the geographical definitions were fluid. This also applies to the Jewish historical sources, according to Daniel T. Potts. Some ancient sources draw a distinction between Elam as the highland area of Khuzestan, and Susiana as the lowland area. Yet in other ancient sources 'Elam' and 'Susiana' seem equivalent.[8]

=

Urantia teksti:

(875.6) 78:8.2 Tulvakausien aikana Susa koki suuren kukoistuskauden. Ensimmäinen ja alempi kaupunki joutui veden alle niin, että toinen eli ylempi kaupunki otti alemman kaupungin paikan tuolle aikakaudelle ominaisen käsityöteollisuuden pääpaikkana. Näiden tulvien myöhemmin heikettyä Uurista tuli savenvalantateollisuuden keskus. Noin seitsemäntuhatta vuotta sitten Uur sijaitsi Persianlahden rannalla, mutta joen mukanaan kuljettamat ainekset ovat kerrostuessaan lisänneet maa-alan siihen, missä rajoissa se nyt on. Parempien vedensäätelyjärjestelmien ansiosta ja jokisuiden laajenemisen vuoksi nämä yhdyskunnat kärsivät tulvista muita vähemmän.

=

U-teksti: ”Ensimmäinen ja alempi kaupunki joutui veden alle niin, että toinen eli ylempi kaupunki…”.

vertaa:

Wiki:” Some ancient sources draw a distinction between Elam as the highland area of Khuzestan, and Susiana as the lowland area”.

U-teksti: ”Noin seitsemäntuhatta vuotta sitten Uur sijaitsi Persianlahden rannalla,…”

Nämä tiedot selviävät karttakuvassani jossa näky Susa punaisen merkinnän sisäpuolella.  Abrahamin kaupunki Ur sijaitsi noin 200 km länteen Susa kaupungista.

Ur ja Susa kaupunkien puolivälissä sijaitsi n. 2000 vuotta sitten U-tekstissä mainittu Charax;

(1427.3) 130:0.3 …  ”He viipyivät jonkin aikaa Babylonissa, kävivät Uurissa ja muilla paikoilla ja menivät sitten Susaan. Susasta he matkustivat Charaxiin, ja tällä paikkakunnalla Gonod ja Ganid astuivat laivaan, joka vei heidät Intiaan.”

Gonod ja Ganid olivat Intialaisia, joitten seurassa Jeesus matkusteli.

Wikipedia kertoo että Charax oli Intialaisten laivojen satamakaupunki Persianlahden rannalla:

“In AD 116, the Roman Emperor Trajan visited Charax Spasinu – his most recent, easternmost and shortest-lived possession. He saw the many ships setting sail for India, and wished he were younger, like Alexander had been, so that he could go there himself.

Isidore of Charax, a 1st-century geographer, came from Charax Spasinu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Charax_Spasinu

=

Aiheesta enemmän Puheenvuorossa:

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/158456-gilgames-on-eeppinen-runoelma-ja-nooa

”Gilgameš on eeppinen runoelma ja Nooa”, 16.1.2014 10:18, Stefan H. Tallqvist, Gilgames Nooa, 6 kommenttia, Raamatun vedenpaisumuskertomukset

=

Suusan korkeimmalla paikalla sijaitsi ”Darius' Palace Complex”, jonka Aleksanteri Suuri valloitti.

Wiki:

Susa liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2015

Dareios I rakensi 517 eaa. palatsin, josta hän kertoo savitauluissa: "Rakensin tämän palatsin ... Ja maa, joka kaivettiin pois ... ja tiilet, jotka valettiin – sen työn tekivät Babylonian miehet. Setriksi kutsutut puut tuotiin vuorelta, jonka nimi on Libanon. Assyrialaiset toivat ne Babyloniin, ja Karkhan (Anatoliassa) ja Joonian (Kreikka) miehet toivat ne Babylonista susalaisten maahan." Rakennustöissä oli mukana meedialaisia ja egyptiläisiä kultaseppiä ja karavaaneilla tuotiin kultaa, norsunluuta, hopeaa, eebenpuuta, lasuurikiveä ja turkoosia. Raamatussa mainitaan tämä "Suusanin linna" Esterin kirjassa ja kuvataan sen loistoa.[4]

Aleksanteri Suuri voitti Dareios III:n 331 eaa. ja taisteltuaan seitsemän vuotta aina Intiaan ulottuneilla retkillään Aleksanteri Suuri palasi Susaan ja otti vaimokseen Dareioksen tyttären. Hän piti joukkohäät 10 000 kreikkalaismiehelle ja näiden persialaisille vaimoille ja ilmoitti yhdistävänsä Kreikan ja Persian yhdeksi suurvallaksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Susa

=

Laitan myöhemmin lisää viitteitä.  Mutta lukuisat U-tekstin väitteistä on tarkastettu ja havaittu olevan historiaan littyviä asioita ja paikkoja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

viite Academia.edu

Spring, 316 B.C.: "The siege of Susa"

Abstract
This paper examines the evidence available concerning both the citadel
and the treasury of Susa. In particular, the sequence of events following
Alexander’s occupation of Susa, and the subsequent fate of the site’s
rich treasury, are examined.

The afterlife of the citadel, garrison
and treasury of Susa
The citadel, garrison and treasury are
mentioned in Greek texts from Susa almost
300 years later.59 The office of treasurer
and its incumbent Hestiaios are
named in the famous letter from Ardawān
(Artabanus) II to the magistrates of the
city dating to 21 B.C60 while the soldiers
of the garrison (phrouroi, ‘guardians of
the great hill–top [akra] Susa’) are attested
in a Greek text praising Susa’s governor,
Zamaspes, which dates to 1/2 A.D.61

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

asiaan liittyvät Urantia-tekstin kohdat:

(875.6) 78:8.2 Tulvakausien aikana Susa koki suuren kukoistuskauden. Ensimmäinen ja alempi kaupunki joutui veden alle niin, että toinen eli ylempi kaupunki otti alemman kaupungin paikan tuolle aikakaudelle ominaisen käsityöteollisuuden pääpaikkana. Näiden tulvien myöhemmin heikettyä Uurista tuli savenvalantateollisuuden keskus. Noin seitsemäntuhatta vuotta sitten Uur sijaitsi Persianlahden rannalla, mutta joen mukanaan kuljettamat ainekset ovat kerrostuessaan lisänneet maa-alan siihen, missä rajoissa se nyt on. Parempien vedensäätelyjärjestelmien ansiosta ja jokisuiden laajenemisen vuoksi nämä yhdyskunnat kärsivät tulvista muita vähemmän.

(876.6) 78:8.9 Tämän Kishin valtioliiton hajoamisen jälkeen seurasi pitkä vaihe, jonka kuluessa nämä laaksokaupungit kävivät keskinäistä taistelua ylivallasta. Herruutta piti hallussaan milloin Sumer, milloin Akkad, Kish, Uruk, Uur tai Susa.

(1427.3) 130:0.3 Roomassa-oleskelunsa jälkeen he matkustivat maitse Tarentumiin, josta he purjehtivat Kreikan Ateenaan pysähtyen matkalla Nikopoliissa ja Korintissa. Ateenasta matka jatkui Troaksen kautta Efesokseen. Efesoksesta he purjehtivat Kyprokselle ja käväisivät välillä Rodoksella. Kyproksella-käyntiin ja siellä lepäämiseen kului aikaa melkoisesti, ja sen jälkeen he purjehtivat Syyrian Antiokiaan. Antiokiasta he matkustivat etelään ja Siidoniin ja kulkivat sitten Damaskokseen. Sieltä he matkustivat karavaanin mukana Mesopotamiaan kulkien Thapsakoksen ja Larissan kautta. He viipyivät jonkin aikaa Babylonissa, kävivät Uurissa ja muilla paikoilla ja menivät sitten Susaan. Susasta he matkustivat Charaxiin, ja tällä paikkakunnalla Gonod ja Ganid astuivat laivaan, joka vei heidät Intiaan.

(1481.4) 133:9.2 Jeesusta kiinnosti suuresti Abrahamin synnyinpaikan, Uurin, varhaishistoria, ja myös Susan rauniot ja kaupunkiin liittyvät perimätiedot kiehtoivat häntä jopa siinä määrin, että Gonod ja Ganid pidensivät kolmella viikolla heidän oleskeluaan noilla seuduilla antaakseen Jeesukselle enemmän aikaa tutkimustensa suorittamiseen samoin kuin saadakseen entistä paremman tilaisuuden taivuttaa häntä lähtemään heidän matkassaan Intiaan.

(1427.1) 130:0.1 ROOMALAISEEN maailmaan suuntautuneeseen matkaansa Jeesus käytti maan päällä viettämänsä elämän kahdennestakymmenennestäkahdeksannesta vuodesta suurimman osan ja kahdennenkymmenennenyhdeksännen vuoden kokonaisuudessaan. Jeesus ja molemmat intialaiset, Gonod ja hänen poikansa Ganid, lähtivät Jerusalemista sunnuntaiaamuna, huhtikuun 26. päivänä vuonna 22 jKr.

He taittoivat matkaa ennalta laaditun aikataulun mukaan, ja Jeesus lausui hyvästit isälle ja tämän pojalle Charaxin kaupungissa Persianlahden rannalla joulukuun 13. päivänä seuraavana vuonna eli vuonna 23 jKr.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Puhutaanko U-kirjassa mitään Aleksanterin haudan sijainnista muinaisessa Aleksandriassa?
Kävikö Jeesus Aleksandrian palatsikortterissa?

Toimituksen poiminnat