StefanTallqvist

Huomenna lisättävästä karkaussekunnista

 

Kyllä se pitää paikkansa, että maapallon pyöriminen hidastuu lähinnä Kuun gravitaation vaikutuksesta.

Sekunnin ”lisääminen” tarkoittaa sitä, että yhdestä minuutista tehdään 61 sekuntia pitkä. Kello seisautetaan yhdeksi sekunniksi. Maapallon pyörimiseen perustuva aika tulee täten lähelle tasavälistä atomiaikaskaalaa.

Heikki Paananen (30.12.2016 05:58) kysyi huomenna lisättävästä karkaussekunnista. Tässä on tarkempi tieto asiasta:

“In Helsinki, the next leap second will occur on Sunnuntai 1. Tammikuu 2017, 01:59:60.

UTC time will be 31. Joulukuu 2016, 23:59:60.

Leap seconds are added to our clocks to compensate for the Earth's slowing rotation”

https://www.timeanddate.com/time/leap-seconds-background.html

Ylisisesti ottaen nämä asiat ovat varsin monimutkaisia, jos haluaa ymmärtää kaikkia yksityiskohtia.

“The time correction DUT1 (sometimes also written DUT) is the difference between Universal Time (UT1), which is defined by Earth's rotation, and Coordinated Universal Time (UTC), which is defined by a network of precision atomic clocks. (DUT1 = UT1 – UTC)”

https://en.wikipedia.org/wiki/DUT1

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aikajärjestelmä

Hesari selostaa asiaa oikein seuraavassa kirjoituksessa: ”Maailma saa lisäsekunnin vuodenvaihteessa – Suomessa ylimääräinen sekunti lisätään 1. tammikuuta kello 2:00:00”

http://www.hs.fi/tiede/art-2000005025048.html

”Timo Paukku HS , Julkaistu: 29.12. 12:39 , Päivitetty: 29.12. 16:03, Kellot saavat sekunnin lisää 31. joulukuuta 2016 kello 24:00:00 Lontoon aikaa.”

=

Heikin kysymys löytyy täältä:

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228588-heikki-tala-ehdotan-rauhanpiippua

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Noita karkaussekuntteja on tehty jo monia kymmeniä elinaikanani, joten niillä alkaa olla jo merkitystä päivänkulkuun. Ainakin puolen minuutin verran.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Päivän pituus säilyy kyllä toistaiseksipa niin, että se on 24x60x60 = 86400 sekuntia. Noin 100 vuodessa oletetaan päivän olevan 0.004 sekuntia pidempi kun 86400 sekuntia.

Päivän pituuden epätasaiselle vaihtelulle emme voi mitään, mutta karkaussekunnilla voimme pitää kaksia aikaskaala samana 0.9 sekunnin tarkkuudella.

https://www.timeanddate.com/time/leap-seconds-back...

Tämän asian ymmärtäminen vaatii aivonystyröitten käyttöä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kuun gravitaation vaikutus on helppo ymmärtää, mutta tässä sitä onkin hiukan miettimistä:

Raamatussa on kaksi tapahtumaa, joissa on puututtu maapallon pyörimiseen. Joosuan kirjassa on Herran aikaan saama tapahtuma. ”Niin aurinko seisoi alallansa, ja kuu pysyi paikallansa, kunnes kansa oli kostanut vihollisilleen. Niinhän on kirjoitettuna ”Oikeamielisen kirjassa”. Niin aurinko pysyi paikallansa keskitaivaalla päiväkauden, kiirehtimättä laskemaan” (Joosuan kirjan luku 10: 13).

Toinen tapahtuma löytyy Toisesta kuningasten kirjasta. ”Silloin profeetta Jesaja huusi Herraa, ja hän antoi varjon Aahaan aurinkokellossa siirtyä takaisin kymmenen astetta, jotka se oli jo laskeutunut” (Toisen kuningasten kirjan luku 20: 11).

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

#3

Tutkimatta alkuperäisiä Raamatun tekstejä sanoisin, että vain tuossa toisessa ”Toisesta kuningasten kirjasta” on mitään järkeä.

Aurinkokello voi näyttää oikeata paikallista aikaa vain muutaman kerran vuodessa.

Virhe voi olla vaikka 15 minuuttia. Muuttamalla aurinkokellon suuntausta saadaan aurinkokelloa näyttämään oikein muutamaksi päiväksi. Korjauskäyrä tunnetaan nimellä analemma; eli vuoden aikana syntyy 8 muotoinen kuvio tästä vaadittavasta korjauksestta.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kiitoksia Stefan asian esilletuonnista ja selvennyksestä.

Kiinnitin huomioni MTV3:n huteraan tyyliin uutisoida asiasta.

U.S. Naval Observatory ilmoittaa asiasta: "Measurements show that the Earth, on average, runs slow compared to atomic time, at about 1.5 to 2 milliseconds per day."

Eli, maapallo pyörii 2ms hitaammin, kuin atomikello, EI hidastuen, kuten hysteriahakuisessa uutisessa väitetään. Mikäli maapallon pyörimisliike hidastuisi jatkuvalla trendillä (eli kulmanopeuden derivaatta ei olisi nolla), pitäisi karkaussekunteja lisätä kumulatiivisesti (eli esimerkinomaisesti: 1 sekunti tänä vuonna, kaksi ensi vuonna, 3 sekuntia kahden vuoden päästä, jne).

Veikkaan, että toimittajapiireissä on jo ahkerasti pähkäilty sitä, miten tämä hidastusilmiö saataisiin valkoisen, lihaa syövän heteromiehen syyksi.

Mikäli pallo todellakin hidastuu, sen estämiseen on jo teknologia olemassa: Tuulivoimalat. Kääntämällä kaikki voimalat länsisuuntaan ja syöttämällä niihin virtaa, ne alkavat toimimaan kuin suuret propellit, lisäten maapallon kulmanopeutta.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Hidastuu se jonkun millisekunnin sadassa vuodessa. T-Rexin aikaan vuorokausi oli lyhyempi ja vuodessa enemmän vuorokausia kuin nyt.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Olet Jouni oikeassa. Saman lukeman n. 2ms per 100 vuotta olen itsekin jossakin nähnyt. Eli sillä ei ei mitään tekemistä karkaussekunnin kanssa, joten asiasta on uutisoitu valheellisesti.

Pyörimisnopeus on todella vaihdellut aikojan saatossa. Intuitiivisesti voisi epäillä, että esimerkiksi meteoriitti-impaktit ovat vaikuttaneet pyörimisnopeuteen (hetkellinen kiihtyvyys).

Toimituksen poiminnat