StefanTallqvist

Maa ja maailma jossa olisi hyvä elää

 

Varmaan 100 vuotias Suomi / Finland kuuluu kärkijoukkoon tässä suhteessa. En ole valtiotieteilijä, mutta jokaisen olisi hyvä miettiä hieman sellaisiakin asioita, jotta yhteiskunta ja demokratia toimisi.

”8. Valtiomuodostuman luonne

Olipa kysymyksessä mikä ihmisten luoma hallitusjärjestelmä hyvänsä, sen ainoa pyhä ominaisuus on valtiovallan jako toimeenpanevan, lakiasäätävän ja oikeudellisen toiminnan kolmeen osa-alueeseen.

… , ei ole suurtakaan merkitystä sillä, minkä valtiomuodon kansa sattuu valitsemaan, kunhan kansalaiset etenevät jatkuvasti yhä paremman itsehillinnän ja alati enentyvän sosiaalisen palvelumielialan päämäärää kohti. Kansan älyllinen terävyys, taloudellinen viisaus, sosiaalinen järkevyys ja moraalinen kuntoisuus heijastuvat kaikki viimeistä piirtoa myöten valtiollisessa elämässä.”

Ja nykyään olisi myös hyvä muistaa, että elämme maailmankaikkeudessa, jonka älylisiä ja henkisiä piirteitä tunnemme varsin vähän!

”Luja valtio perustuu kulttuuriin, sitä hallitsevat ihanteet ja sen vaikuttimena on palvelumieli. Opetuksen tarkoituksena pitäisi olla taitojen hankkiminen, viisauden tavoittelu, itseyden toteuttaminen ja hengellisten arvojen saavuttaminen.

Ihannevaltiossa opetus jatkuu koko elämäniän, ja filosofiasta tulee kerran sen kansalaisten pääharrastus. Sellaisen yhteishyvän valtion kansalaiset tavoittelevat viisautta keinona lisätä ihmissuhteiden merkittävyyden, todellisuuden merkitysten, arvojen ylevyyden, elämisen tarkoitusten ja kosmisen määränpään ihanuuksien ymmärtämistä.

Urantialaisten olisi saatava näkemys uudesta ja korkeammasta kulttuuriyhteiskunnasta. Opetus on ponnahtava uusille arvotasoille, sitten kun pelkästään voittoa tavoitteleva talousjärjestelmä ohitetaan. Opetus on aivan liian kauan ollut nurkkapatrioottista, militaristista, minuutta ihannoivaa ja menestystä tavoittelevaa. Siitä on vihdoinkin tultava koko maailman huomioon ottavaa, idealistista, minuutta toteuttavaa ja kosmisuuden oivaltavaa.

Opetus on äskettäin siirtynyt papiston valvonnasta laki- ja liikemiesten valvontaan. Lopulta se on luovutettava filosofeille ja tiedemiehille. Opettajien tulee olla vapaita olentoja, todellisia johtajia, jotta filosofiasta, viisauden etsinnästä, saattaisi tulla opetuksen päätavoite.

Oppiminen on elämäntehtävä. Sen on jatkuttava koko elinajan, jotta ihmiskunta voisi vähitellen kokea inhimillisen viisauden yhä ylemmäs nousevat tasot, jotka ovat:

- Asioiden tietäminen.

- Merkitysten tajuaminen.

- Arvojen arvostaminen.

- Työn aateluus — velvollisuus.

- Päämäärien motivointi — moraalisuus.

- Palvelemisen rakastaminen — luonne.

- Kosminen ymmärrys — hengellinen havaintokyky.”

(lainaukset Urantia-tekstistä)

=

Huomattavaa globaalista kehitystä voimme havaita, kun vertaamme vaikka Rooman ja Kreikan klassiseen yhteiskuntaan:

 

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/133756-rooman-valtakunnan-luhistumisen-syita

”Rooman valtakunnan luhistumisen syitä”, 25.2.2013 15:49 Stefan H. Tallqvist

=

Aristoteleen käsitykset demokratiasta olivat kuitenkin kovin erilaisia, kun nykyään! Hän piti mm diktatuuria tai Spartan yhteiskuntajärjestelmää esimerkkinä demokratiasta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Politiikka_(Aristoteles)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Edelleen:

”Suvaitsemattomuus on ihmisen edistymisen kannalta ainiaan vahingollista. Ja suvaitsemattomuutta vastaan taistellaan parhaiten tieteen, kaupankäynnin, ajanvietteen ja uskonnon yhteisvoimin.
Ihannevaltio toimii kolmen mahtavan ja rinnakkain vaikuttavan tarpeen antamalla liikevoimalla:

1. Kiintymyksellinen uskollisuus, joka seuraa ihmisten välisen veljeyden tajuamisesta.
2. Viisaisiin ihanteisiin perustuva järkevä isänmaallisuus.
3. Kosminen ymmärrys planetaaristen tosiasiain, tarpeiden ja päämääräin termein tulkittuna.

Ihannevaltion lait ovat harvalukuisia, ja nekin ovat ohittaneet kieltoihin perustuvan tabujen aikakauden ja siirtyneet itsehillinnän lisääntymisen myötä yksilönvapauteen perustuvan myönteisen kehityksen aikakauteen. Paitsi että pitkälle kehittynyt valtio pakottaa kansalaisensa työntekoon, se myös houkuttelee heidät käyttämään hyödyllisesti ja rakentavasti sitä lisääntyvää vapaa-aikaa, joka seuraa, kun edistyvä koneiden aikakausi vapauttaa ihmiset raatamisesta. Vapaa-ajan tulee tuottaa siinä kuin kuluttaakin.”

Käyttäjän SiniLilja kuva
Sini Lilja

Urantia-kirjan inhimillisen viisauden yhä ylemmäs nousevat tasot ovat todella innoittavaa luettavaa. Voisiko enää olla parempia tavoitteita?

Toimituksen poiminnat