StefanTallqvist

Niiniluoto elämä Prometheus ja Tallqvist

  • Niiniluoto esitelmäteksti YouTube Prometheus
    Niiniluoto esitelmäteksti YouTube Prometheus
  • Päivän humanisti Knut Tallqvist
    Päivän humanisti Knut Tallqvist

Kirjoitan tästä asiasta, koska jonkin aikaa sitten löysin netistä YouTube videon: ”Helsingin Vapaa-ajattelijat järjesti professori Ilkka Niiniluodon alustus- ja keskustelutilaisuuden maanantaina 5.10.2015. Tilaisuuden aiheena oli Hyvä elämä ilman uskontoa”.

Niiniluodon esitelmä toi esille koko joukon oppineita ajatuksia aiheesta; varsinkin eri aatesuuntausten nimet ja lyhyt kuvaus niistä. Mutta Niiniluoto tunnustautuu ateistiksi; hän ei kuten Laplace ”tarvitse sitä teoriaa”, eli ID (Intelligent design) eikä Jumalaa.

Kun äskettäin katsoin tätä videota uudelleen, siinä ei enää mainittu Prometheus seuran jäseniä. Sain siis aiheen tutustua K. Tallqvistin toimintaan tarkemmin Prometheus-seuran jäsenenä. Minulla on useimmat isoisäni kirjat ja julkaisut, mutta harvoin olen niissä nähnyt mainintaa Prometheus-seurata.

Mistähän syystä tämä kohta muuttui YouTube videon yhteydessä?

Wikipedia mainitsee ainakin seuraavat Prometheus-seuran jäsenet:

”Prometheus-seura (ruots. Studentföreningen Prometheus ’ylioppilasyhdistys Prometheus’) oli vuosina 1905–1914 toiminut suomalainen yhdistys. Yhdistyksen puheenjohtaja oli Edvard Westermarck, varapuheenjohtaja Georg Schauman ja sihteeri Svante Dahlström. Muita seuran toimintaan osallistuneita olivat muun muassa Rafael Karsten, Rolf Lagerborg, Knut Tallqvist, Wilhelm Bolin, Yrjö Hirn, Hjalmar Magnus Eklund, Harry Federley, Alma Söderhjelm, Gunnar Castrén, K. H. Wiik, Viktor Heikel, Ernst Lampén ja Hermann Friedmann. Prometheuksessa pidettiin luentoja humanististen aiheiden lisäksi myös teologiasta ja teosofiasta, pitäjinä muun muassa tuleva arkkipiispa Erkki Kaila.”

https://fi.wikipedia.org/wiki/Prometheus-seura

Muitakin uudempia tietoja K. Tallqvistista humanistina, löysin netistä:

http://375humanistia.helsinki.fi/humanistit/knut-tallqvist

Minulle on kyllä syntynyt kuva K. Tallqvistista enimmäkseen uskontotieteilijänä, joka tutki Raamatun alkulähteitä ja kieliä. Mutta myös humanistina Helsingin yliopistolla:

(toinen kuvani K.T. nuorempana, ”Päivän humanisti 1.8.2015”)

Urantia-teksti sisältää kyllä suuren joukon selviä yhtymäkohtia sekä Niiniluodon että K. Tallqvistin tutkimuksiin! Niiniluodon luentoon liittyviä asioita joilla on vastine Urantia-tekstissä, on niin monta, että niitä ei millään voi yhdellä kertaa luetella.

K. Tallqvist mainitsee eräässä julkaisussaan sumerin kielen olleen sukua arjalaisiin kieliin. Täysin samantapainen väite löytyy Urantia-tekstistä:

UB(860.2) 77:4.7 ”… Sumerin kieli, joka on maailmasta käytännöllisesti katsoen hävinnyt, ei ollut seemiläinen, vaan sillä oli paljon yhteistä niin kutsuttujen arjalaiskielten kanssa.”

UB(872.7) 78:5.3 ”Turkestanin sivilisaatiota elvyttivät ja virvoittivat Mesopotamiasta tavan takaa saapuneet uudet tulokkaat, varsinkin andiitteja edustaneet myöhempien aikojen ratsumiehet. Niin kutsuttu arjalainen kantakieli oli muotoutumassa Turkestanin ylängöillä. …Tästä muinaiskielestä johtuu se länsimaisten kielten samankaltaisuus, jota kutsutaan arjalaisuudeksi.”

Kielitieteilijöille arjalainen kieli ei mitenkään ole sama asia kun 1930 luvun vääristetyt ajatukset asiasta.

=

Filosofit, kuten Niiniluoto, tuovat varsin usein esille kreikkalaisia klassisia filosofeja, erikoiseti Sokrates, Platon ja Aristoteles. Myös Urantia-teksti mainitsee niitä ja useita muita kreikkalaisia filosofeja. Mutta U-teksti ei anna niille niin suurta merkitystä, kun monet nykyään antavat. Kyllä sivistyksen alkujuuret löytyvät Mesopotamian kulttuureista, ei Kreikasta.

Prof. Niiniluoto viettää nyt eläkepäiviä mökillään. Toivoisin että hän innostuisi vertaamaan omia käsityksiä Urantia-tekstin vastaaviin käsityksiin. Sellainen laajempi vertailu voisi tulevaisuudessa olla erittäin tärkeä asia!

=

Esim. seuraavassa viitteessä ei mainita mitään Prometheus-seurasta:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Knut_Tallqvist

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

PS.

Niiniluodon kirja "Hyvän elämän filosofiaa" on ehkä aiheeltaan hieman samanlainen kun tekstini Urantia-kirjasta:

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22...

”Maa ja maailma jossa olisi hyvä elää” 20.1.2017 11:35 Stefan H. Tallqvist Historia-ja yhteiskuntaoppi
=

Niiniluodon selvitykset Popperin filosofiasta olisi hauska lukea.
Sir Karl Raimund Popper idea falsifioinnista on ollut minullekin vaikea ymmärtää.

Käyttäjän SiniLilja kuva
Sini Lilja

Hei Stefan, kiitos mielenkiintoisesta ja tärkeästä linkistä Niiniluodon YouTube-esitelmään kuin myös kirjaansa 'Hyvän elämän filosofia'.

Käyttäjän SiniLilja kuva
Sini Lilja

Niiniluodon 'Hyvän elämän filosofia' on lainattavissa kätevästi E-kirjana Helmet-palvelussa.

Toimituksen poiminnat