StefanTallqvist

Uusinta radiotekniikkaa, SDR

 

"Ohjelmistoradio (engl. Software-defined radio) on (lähetin-)vastaanotinjärjestelmä, jonka suurta osaa ominaisuuksista voidaan määritellä ohjelmallisesti.Radiot luokitellaan ohjelmoitavuuden perusteella. Kansainvälinen ohjelmistoradion kehitykseen keskittynyt SDR Forum -organisaatio jakaa radiot viiteen luokkaan seuraavasti":

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ohjelmistoradio

Äsken sain tilattua ja kokeiltua varsin mielenkiintoisen laitteen joka edustaa uusinta tekniikkaa alalla. Se on periaatteessa samanlainen pieni USB porttiin kytkettävä laite kuin nykyiset pienet PC-tietokoneitten yhteydessä toimivat TV-vastaanottimet, mutta kaikki vastaanottimen taajuudet ja muut parametrit ovat säädettävissä tietokoneen avulla!

“After experimenting with some software found on the net, I noted that the frequencies and amplifiers could all be adjusted individually in the program “SDR-RADIO version 1.4 build 824”, see picture:

http://www.kotiportaali.fi/adslfor/SDRradio.PNG

found at:
http://www.sdr-radio.com/Download/tabid/178/language/en-GB/Default.aspx

Kiinnostuneille, tämä pieni laite on tilattavissa täältä, pilkkahinta vastaaviin verrattuna:
“64MHz to 1,700MHz Software Defined Radio”:
http://www.funcubedongle.com/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Olen ollut mukana radion historian kehityksen vaiheissa 1940-luvulta lähtien. Nykyään rupeaa selviämään että kaikkein ensimmäisinä lähetti ja vastaanotti radioaaltoja Intialainen J.C. Bose:

Jagadish Chandra Bose: The Real Inventor of Marconi’s Wireless Receiver:

http://web.mit.edu/varun_ag/www/bose_real_inventor...
Coherer: Similarity of Bose and Marconi Coherer: The only (trivial) difference between the coherer invented by Bose and that used by Marconi was that the U-tube containing
mercury in Bose’s arrangement had been replaced by a straight tube.

http://translate.google.fi/translate?hl=sv&langpai...

Bose Researched coherers. [ 265 ] [ 266 ]
Transmitted microwaves over distance of 75 feet in 1895.
Had transmitted microwaves nearly a mile by 1896.
Did not pursue commercialization

http://en.wikipedia.org/wiki/Jagadish_Chandra_Bose

Intialainen myös lännessä tunnettu yogi P. Yogananda kirjoitti jo vuonna 1949:

P. Yogananda wrote: ”Jagadis Chandra Bose’s wireless inventions antedated those of Marconi” ! from ”Autobiography of a Yogi” (1949 -1950), Chapter VIII ”India’s Great Scientist and Inventor, Jagadis Chandra Bose”, pages 65 - 72:

Pitäisikö Marconin coherer itse asiassa olla intialaisen Bosen keksimä?
=

Tällaista radioita muistan alokasajaltani Riihimäen viestissä 1964:
http://personal.inet.fi/koti/antero.tanninen/sotar...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kiitos Stefan uusimmasta radiotekniikan infosta sekä muisteluistasi!

Katsos vain, tuota radiohistorian myyttien muutoksia, että sittenkin intialinen radion keksijä J.C. Bose eikä Marconi tai Popov ja/tai...

Juu, kovinpa on radiotekniikka muuttunut niistä ajoista kun kidekoneella ja saippuarasiaradioilla kuunneltiin aikoinaan radiolähetyksiä - itse muuten kuuntelin myös omatekoisella, pelkällä A-sarjan putki- transistori- (OC73) l. hybridivahvistinvastaanottimella staattisin kaiuttimin, "radiomiljoonalaatikosta" Osmo A. Wiion "radioreseptikirjalla" kasaten, langattomasti vastaanottaen Kajaanin mlk:n Uusikylällä, koululla, sen yläkerran luokassa salaa auki pistämälläni mikrofoni- vahvistin- kaitutinyhdistelmällä lähikentän synnyttäen - kaiken siellä pidetyn oppituntien annin kytkemällä vain sormeni antenniksi mustankiiltävän puhelinensiömuuntajan ensiöpuolelle...

Tästä alkoi ilmeisesti radioalan urani, radioamatööriytenikin (OH2BCU), mutta kiinnostus on valitettavati jo 'lerpahtanut', kun radiota voi kuunnella netistä z-ohmisella weltweit ja tämä netti vei mukanaan - "radiopuheripuli" voi kyllä taas jossain vaiheessa yllättää...

Riihimäkikin on tuttu intin AUK-ajoiltani keväällä -62 - "hallitsi Railin viritykset", "toisen luokan titari"...

Saa nähdä mikä meillä on seuraava "Nokia" - Angry Birds? - kun jo sodan aikana säästimme paljon ihmisverta älyniekkoinemme - kun taas itänaapurissa listivät juuri heitä kenraaleista lähtien...

http://www.pkymasehist.fi/radtied.html

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Mielenkiintoinen pieni mokkula.
Tuo oikeastaan kiikkuu siinä rajamailla, voiko laitetta kutsua oikeaksi SDR:ksi, lähinnä hyvin kapean I/Q-kaistanleveyden vuoksi - rajoittaen käytön lähinnä audion ja alhaisen bittinopeuden digitaalilähetteiden vastaanottoon.
Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että laite ei virity bandille 1.1GHz - 1.27GHz. Mikähän siihen on lie syynä?

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Seuraava teos minullakin oli 1950 luvulla Maarianhaminassa kun rakensin ensimmäisiä radiolaitteitani:
-Wiio, Osmo A. ja Somerikko Unto V: Harrastelijan radiokirja. Harrastelutaito Oy, 1950.
Kirja on nyt vain niin huonossa kunnossa, että se hajoaa melkein kosketuksesta. Minulle tuli myös 1950 luvulla Ruotsalaisia radiolehtiä.

Koskien FUNcub mokkulaa tuo mainittu aukko kaistassa kerrotaan johtuvan sisäisen oskillaattorin taajuuden aiheuttamasta rajoituksesta. Uudemmat laitteen ominaissudet ovat myös kehittyneet. Paljon on kiinni siitä, miten kehittyneen ohjausohjelman onnistuu löytämään.
Aivan aloitelioille tämä mokkula ei ole tarkoitettu. Nokian kehittämällä Qt host code pystyy periaatteessa tekemään laitteen ohjausohjelmia, jos osaa.

Tavallisessa PCssä äänikortti rajoittaa kaistanleveyttä, mutta jos onnistuu löytämään äänikortin jonka kaista ei lopu 20 kHz:iin mikään ei estä myös laajakaistaista toimintaa.

Mutta valtavasti näitä ominaisuuksia tällä laitteella löytyy, ja pienellä konvertterilla etupäässä voi laajentaa toimintaa mille alueelle tahansa. Seuraavasta julkaisusta löytyy mokkulan sisäinen rakenne:

http://www.funcubedongle.com/MyImages/FCDFirmwareU...

Toimituksen poiminnat