*

StefanTallqvist

Kaikki blogit puheenaiheesta Aika

Ajan kanssa

En ostanut perinteistä kravattia. Se ei istunut minulle samalla tavalla kuin kapea malli. Valkoinen paita tuli enemmän esiin ohuen kravattimallin kanssa luoden tärkeän tasapainon. En toisaalta antanut pienten epätäydellisyyksien kuten solmion ja paidan tasapainottomuuden hermostuttaa minua, vaikka merkityksettömätkin asiat ovat viime aikoina ärsyttäneet minua yllättävän paljon. Tapoihini ei kuulu ärtyä pikkuasioista, mutta oikean solmion valitseminen ei ole leikin asia.

Rauhan aika

Suomi on siirtynyt rauhan aikaan, natojoukot harjoittelevat maassamme. Nyt meidän on hyvä olla.

Huomenna lisättävästä karkaussekunnista

 

Kyllä se pitää paikkansa, että maapallon pyöriminen hidastuu lähinnä Kuun gravitaation vaikutuksesta.

Sekunnin ”lisääminen” tarkoittaa sitä, että yhdestä minuutista tehdään 61 sekuntia pitkä. Kello seisautetaan yhdeksi sekunniksi. Maapallon pyörimiseen perustuva aika tulee täten lähelle tasavälistä atomiaikaskaalaa.

Heikki Paananen (30.12.2016 05:58) kysyi huomenna lisättävästä karkaussekunnista. Tässä on tarkempi tieto asiasta:

“In Helsinki, the next leap second will occur on Sunnuntai 1. Tammikuu 2017, 01:59:60.

Roskapönttöpuhe

Arvoisa puheenjohtaja,hyvät aatesisaret ja veljet, elämme haastavia aikoja. Aluksi haluan kiittää arvoisaa pääministeriä maakuntahallinnosta ja hallitusta hyvästä ja vastuullisesta toiminnasta kasvu-uran saavuttamiseksi, merkittävästä yhteisestä kilpailukykysopimuksesta ja ministeri Tiilikaista ripeästä päätöksenteosta maanmittauslaitoksen asiassa.

YLE 1 aikamerkki hieman tarkempi

 

Olen mielenkiinnon vuoksi toistanut mittauksen jonka tein n. 8 vuotta sitten. Kuvissani verrataan kolmen aikamerkkilähettimen saapumisaikoja Raaseporissa:

  • GPS

  • YLE 1 FM ULA-taajuudella 87.9

  • Saksan Mainflingen 77.5 kHz pientaajuudella (DCF77)

Huomaamme, että YLE 1 aikamerkki on nyt noin 2 millisekuntia lähempänä GPS sekuntia kun vuonna 2008.

https://en.wikipedia.org/wiki/DCF77

 

kuva 1:

Tuntien... Viikkojen vähyys..

Googletin niinkin yleisen aiheen kuin ajan vähyyden. Tai kuinka vähän aikaa meillä oikeastaan on. En löytänyt mitään sopivaa, koska en kirjoita tai lue siitä, kuinka haluan säästää aikaa matkustamisessa, taloudessa, politiikassa tai muussakaan. Minusta tuntuu ettemme ymmärrä mitä aika meille merkkaa oikeasti.

Tyhjän räjähtämisestä

Ihmiset ovat siitä hauskoja olentoja, että jos heille kertoo olevansa kiinnostunut filosofiasta. Tai jos heille kertoo olevansa uskonnoton, he tuovat usein esiin yhden tietyn kysymyksen. Kysymyksen jota olen itse pitänyt malliesimerkkinä vessanseinäkysymyksestä. Eli kysymyksestä joka on niin suuri että kannattaa kenties miettiä relevantimpia kysymyksiä, pienempiä kysymyksiä. (Sellaisia kuin "hissi vai liukuportaat"?)

Ajan kulkemisesta

Ajasta käytetään usein liikkumista käyttäviä metaforia. Sellaisia kuin "aika kulkee", "aika juoksee", "aika seisoo" ja "aika lentää". Kaikissa niissä on henkenä että aika etenee. Ja jotkut ovat sitä mieltä, että aika on syklistä. Ja jotkut ovat sitä mieltä, että aika on syklistä. Ja jotkut ovat sitä mieltä, että aika on syklistä. Syynä tähän kaikkeen on varmasti se, että kokemaamme aikaa ja liikettä yhdistää muutos. Tämä puoli koskee sitäkin että osa viittaa ajan hampaseen, puhuessaan siitä miten asiat kuluvat.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä